ÇATI GES projelerinde en büyük sıkıntılardan bir tanesi çatıya yapılan konstrüksiyon sistemlerinin çatıya nasıl tutturulması gerektiği karmaşası.
GES sahibi çatısının sızdırmazlığının korunmasını ister. Bu sebeple delinmemesini ister.
Bu aşamada bir kaç yöntem olsa da bu sayfada özellilke vidalı sistem ve perçinli sistemi görselleri ile anlatmaya gayret edeceğiz.
Perçinli Sistem resimlerde görüldüğü üzere çatı sacını alttan ve üstten presleyerek tutar. Alttaki sıkan taraf seçilen perçine göre değişmekle beraber en az 6-7 mm kavrama sağlar.
Üstten ise >15 mm üzerinde kapak yapar.
Atılan perçini yerinden koparmak için sacı en az 7-8 mm yırtmanız gerekecek.
Vidalı sistem ise aşağıdaki gibi vida diş derinliği kadar saca tutmaktadır.
Çatı saç kalınlıkları 0,5mm ile 1 mm arasında olduğu düşünülürse (genelde 0,5-0,7 mm görüyoruz) ve vida diş aralıklarının da 1 mm civarı olduğu hesaplanırsa ÇATI SACI vida olukları arasında kalacaktır.
Çatı Sacı ile Aluminyum Konstrüksiyonu tutan bu vidanın çekme kuvvetini belirleyen unsur 1 mm'lik SACIN yırtılma kuvvetidir.
Özetleyecek olursak;
Perçinli sistemler vidalı sistemlere göre en az 3 kat daha kuvvetli olacak, en az 3 kat daha uzun ömürlü olacaktır diyebiliriz.
Statik hesaplamalara girildiğinde ise bu fark çok daha fazla çıkacaktır.
Sızdırmazlık için perçinli sistem açık ara öndedir. Çünkü sızdırmazlığı sadece üstten değil alttan da sağlayan bir sistemi vardır. Bu da yüzey öpüşme boşluklarının önemsiz olduğu anlamına gelir. Conta, kauçuk, izolasyon sıvısı kullanılmasa da sızdırmazlık sağlanabilmektedir.